“Tilva Roš” pobednik 16. SFF-a

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu završen je 16. “Sarajevo film festival”. Nagrada „Srce Sarajeva” za najbolji igrani film dobio je film „Tilva Roš” srpskog reditelja Nikole Ležaića. Ovaj film osvojio je i novčanu nagradu od 25.000 evra, koju je obezbedio Savet Evrope.

Tinejdžerska drama o troje mladih ljudi u rudarskom mestu Bor, snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Film je imao svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu, koji se održao od 23. do 31. jula, i to je jedini dugometražni film iz Srbije koji se našao u takmičarskom programu.

Nagradu „Srce Sarajeva” za najboljeg glumca dobio je Marko Todorović za ulogu u filmu „Tilva Roš“, a najboljom glumicom proglašena je Mirela Oprisor za ulogu u rumunskom filmu „Utorak, nakon Bozića” Kornela Mundrucoa.

U kategoriji kratkog filma nagradu „Srce Sarajeva” dobio je film „Žuti mjesec” hrvatskog reditelja Zvonimira Jurića, dok je specijalna plaketa žirija dodeljena hrvatskom filmu „Nespavanje ne ubija” Marka Meštrovića i bugarskom filmu „Stanka ide kući” Maje Vitkove.

Za najbolji dokumentarni film proglašen je makedonsko-nemački film „Švelje“ rediteljke Biljane Gavranlieve, dok je nagradu za ljudska prava dobio film „Mila traži Senidu” hrvatskog reditelja Roberta Tomića Zubera.

U ponoć su proglašeni pobednici festivala po oceni publike. Ova laskava titula pripala je igranom filmu CIRKUS COLUMBIA reditelja Danisa Tanovića (prosečna ocena 4,81) i dokumentarnom film OKRIVLJEN reditelja Roberta Hernándeza i Geoffreyja Smitha (prosečna ocjena 4,82).

U devet festivalskih dana, u okviru takmičarskog programa za igrani film prikazano je 9 najboljih ostvarenja iz regiona, a čak 4 su imala svetske premijere. Iz selekcije kratkog filma, za nagradu se borilo 11 ostvarenja, a u konkurenciji za „Srce Sarajeva” 18 najboljih dokumentaraca regije.

U okviru „Open Air” programa u subotu uveče je prikazan poslednji film reditelja Klinta istvuda „Invictus”. Projekciji filma prisustvovao je i američki glumac Morgan Frimen, koji u filmu igra bivšeg predsednika Južne Afrike Nelsona Mandelu.

Kompletan spisak nagrađenih na 16. Sarajevo film festivalu pogledajte ovde.

via B92 – Kultura – Vesti – “Tilva Roš” pobednik 16. SFF-a.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti