Počinje Cinema City

Treći internacionalni festival filma i novih medija Cinema City počinje u subotu u Novom Sadu i trajaće do 12. juna.

Filmski program festivala sastoji se od 14 selekcija sa više od 120 filmova i više od 30 premijera.

Na festivalu će prvi put u Srbiji biti prikazan film “Na putu” bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić.

Premijerno će biti prikazan igrani film Janka Baljka “Plavi voz”, čija je radnja smeštena u vreme smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, kao i film “Žena sa slomljenim nosem” Srđana Koljevića. Na festivalu će biti prikazan i horor-triler “Srpski film” Srđana Spasojevića.

Premijerno će biti prikazan i omnibus “Neke druge priče” koji se sastoji od pet priča mladih rediteljki iz zemalja bivše Jugoslavije.

Ovogodišnji Sinema siti u subotu će otvoriti holivudska glumica Džulijet Luis. Ona će potom sa svojim novim bendom New Romantics nastupiti i u okviru muzičkog otvaranja festivala na
Petrovaradinskoj tvrđavi. Gost festivala biće i irački reditelj Mohamed al-Darađi.

U nedostatku pravog bioskopa u Novom Sadu, programi će se održavati u Srpskom narodnom pozorištu, Pozorištu mladih, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, kao i na otvorenom – u Katoličkoj porti i u Dunavskom parku.

Okosnicu programa čine tri takmičarske selekcije festivala, a kroz tematske revijalne programe publici će biti predstavljena aktuelna svetska filmska ostvarenja, ali i veliki autori i značajna dela
filmske umetnosti.

Takmičarska selekcija festivala je “Nacionalna klasa” koja predstavlja najbolja domaća filmska ostvarenja i premijere domaćih filmova.

Druga takmičarska selekcija, “Exit Point, donosi aktuelna, hrabra i drugačija filmska ostvarenja svetske kinematografije i predstavlja laureate najznačajnijih svetskih festivala kao što su Kan, Berlin, Tribeka i Sandens.

Treća takmičarska selekcija nosi naziv “Up to 10.000 bucks” i predstavlja filmove snimljene sa budžetom do 10.000 dolara i nove mlade autore iz celog sveta.

Nagrade festivala Cinema City dodeljuje međunarodni petočlani žiri, a pored statue Ibis, dodeljuju se i novčane nagrade.

Selekcije revijalnog programa su “Planet Rock”, u kojem će publika moći da pogleda najbolje muzičke filmove, zatim “Animatrix” o animiranim ostvarenjima poput strip junaka Korta
Maltezea, dok se filmovi za decu mogu pogledati u okviru programa “The Cool Kids”.

Najbolji filmovi iz regiona svrstani su u “Balkan Box”, angažovani dokumentarni film je u programu “Democracy: Export/Import”, a selekcija kratkih filmova je smeštena u
“Cinema City Shorts”.

U selekciji “Počast: Novi hrvatski film” publika će imati prilike da vidi sedam novih ostvarenja koja dolaze iz Hrvatske.

Ovogodišnja selekcija “Omaž domaćem autoru” posvećena je slikaru i filmskom autoru Miodragu Mići Popoviću.

via Počinje Cinema City | Mondo.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti