Salon stripa spreman za rekorde

Rekordan broj radova prispeo na Međunarodni salon stripa 2009. koji se održava u Beogradu 24. do 29. septembra. Žiri zadovoljan odzivom autora i kvalitetom radova.

Na Međunarodni salon stripa 2009, koji će biti održan u Beogradu od 24. do 29. septembra, stigao je rekordan radova – 248, i to iz 27 zemalja sveta, rekli su organizatori u Studentskom kulturnom centru Beograda.

Član žirija Bojan Đukić rekao je na konferenciji za novinare da je odziv za takmičenje bio “fenomenalan”, i da kvalitet radova “od prvog trenutka nije ostavljao prostor za nedoumice i subjektivne ocene” članova žirija, pa su oni o svim nagradama odlučili jednoglasno.

“Retko se desi da dođu tako kvalitetni radovi, koji se nametnu standardima svoje realizacije”, rekao je Đukić, najavljujući manifestaciju čiji će specijalni gosti biti proslavljeni srpski crtač Rajko Milošević Gera i britanski crtač Rufus Dejglou.

Gera, koji od 1991. godine živi u Barseloni, na ovogodišnjem, sedmom Salonu dobiće priznanje za doprinos srpskom stripu, i ono će mu biti uručecno sutra na ceremoniji otvaranja, kada će biti saopšteni dobitnici godišnjih nagrada ove manifestacije.

Nova nagrada za izdavački poduhvat godine

Kako su rekli organizatori, osvajač festivalskog “gran prija” dobiće 1.000 evra, a osvajač nagrade “Mladi lav” – 250 evra. Uvedena je i nova nagrada, “Srećko Jovanović”, za izdavački poduhvat godine koju će na Salonu dodeljivati izdavačka kuća “Dositej” i opština Gornji Milanovac.

Članovi žirija za dodelu nagrada su Askanio Popović, Bojan Đukić, Dražen Kovačević, Ilija Bakić i Prljavi inspektor Blaža. Rufus Dejglo, mladi Britanac koji crta kultni strip “Tenkara” za američko i evropsko tržište, rekao je novinarima da je zavoleo stripove kao četvorogodišnjak.

“Njih je mom bratu i meni kupovao tata. Obojica smo patila od disleksije, i uz pomoć stripova smo se izlečili”, dodao je. Dejglo je ukazao da je “Tenkara” – jedan od simbola andergraund stripa – vlasništvo kompanije “Imidž” a ona je u posedu kompanije “Marvel”.

Kako je “Marvel” odnedavno u vlasništvu kompanije “Dizni”, Dejglo je izjavio: “Sad ‘Tenkara’ izlazi za kuću Mikija Mausa, i naš plan je da ‘Tenkara’ na svoj način rasturi zamak u Diznilendu”.

U čast Dejgloa i Rajka Miloševića Gere biće upriličene izložbe njihovih strip tabli, koje će biti otvorene sutra u 19 sati pred dodelu nagrada. Posle te ceremonije, uslediće koncert bluz grupe “Fatalna celulitna opsesija” u kojoj će Gera svirati bas i pevati dok će gitaru svirati Bojan Đukić.

Salon stripa će obeležiti 70 godina “Politikinog zabavnika”, 40 godina stripa “Dikan” i 10 godina internet portala “Strip vesti”.

via RTS :: Salon stripa spreman za rekorde.

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti