Morgan Freeman počasni gost SFF-a

Oskarovac i jedan od najznačajnijih glumaca današnjice Morgan Freeman biće počasni gost 16. Sarajevo Film Festivala.

Povodom njegovog dolaska, festival će biti zatvoren najnovijim ostvarenjem Morgana Freemana, filmom “Invictus” iz 2009. godine, u kome glumi predsednika Južnoafričke republike Nelsona Mandelu. Ova uloga mu je donela četvrtu nominaciju za Oskara.

The New York Times je o ulozi Freemana pisao:

Freeman kombinuje jednu vrstu manipulativnog šarma, smirenog samopouzdanja, skoro više sile, dovoljnu količinu razigranosti, ali i melanholije, dakle svega onoga što je Mandelu učinilo jednom od najfascinantnijih političkih ličnosti njegovog doba”.

Morgan Freeman je najzačajnije uloge igrao u filmovima “Driving Miss Daisy” (1989), “The Shawshank Redemption” (1994), “Seven” (1995), “Million Dollar Baby” (2004) i mnogim drugim.

[youtube E9Ovkye6lac nolink]

16. Sarajevo Film Festival trajaće od 23. do 31. jula a biće otvoren svetskom premijerom filma „Cirkus Columbia“, reditelja Danisa Tanovića.

“Cirkus Columbia” je romantična saga smeštena u malo mesto u Hercegovini, krajem ’90-ih i pokriva kraj veka koji je tragično najavio dolazak novog doba na Balkanu. Posle vladavine komunizma, izabrana je nova demoratska vlast, te se nakon godina egzila Divko Buntić vraća u svoj rodni grad. Željan gomile sitnih osveta, vraća se sa novom, četrdeset godina mlađom ženom, novim mercedesom i gomilom novca. I upravo kada sve izgleda kao da Divko pobeđuje i kao da novac može sve, život se preokrene i rat zakuca na vrata maloga grada.

Reditelj filma, Danis Tanović, nagrađen je Oskarom za film „Ničija zemlja“. Scenario za film “Cirkus Columbia” napisali su Danis Tanović i novinar i književnik Ivica Đikić i to prema Đikićevom istoimenom romanu.

via B92 – Kultura – Vesti – Morgan Freeman počasni gost SFF-a.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti