Kusturica kao agent KGB-a

Francuska premijera filma „Afera Fervel” i odlične ocene uloge koju je ostvario naš reditelj
Kusturica kao agent KGB-a

Specijalno za „Politiku” od dopisnika Tanjuga
Pariz – Bioskopsko platno se čini tesno svaki put kada se u kadru pojavi Emir Kusturica u ulozi poručnika KGB-a, u filmu „Afera Fervel” Kristijana Karijona, koji je od prošle nedelje u francuskim bioskopima.

Scenario je slobodno inspirisan epizodom iz obaveštajnog rata između dva bloka, koja je početkom osamdesetih spojila opskurnog ruskog agenta, Fransoa Miterana i Ronalda Regana. Ova najveća špijunska afera XX veka, prema Reganu, nazvana po šifrovanom imenu koje su Francuzi dali svom moskovskom kontaktu, po mnogim istoričarima je jedan od tri događaja koji su doprineli padu komunizma, pored dolaska Jovana Pavla Drugog na čelo Katoličke crkve, 1978. godine, i rata u Avganistanu, 1979. godine. Informacije koje su dobili od ruskog špijuna omogućile su Francuzima i Amerikancima da shvate kako funkcioniše sovjetska obaveštajna služba i kojim podacima raspolaže o njihovim vojnim, diplomatskim i svemirskim kapacitetima.

Glavne uloge, poručnika KGB-a Vladimira Vetrova, koji je u filmu preimenovan u Sergeja Grigorijeva, i francuskog inženjera u Moskvi koga francuska služba određuje kao njegovu vezu, igraju dva reditelja, Emir Kusturica i Gijom Kane. Oni rade na propasti Sovjetskog Saveza razmenjujući tajne dokumente KGB-a na ulicama Moskve.

Na iznenađenje svih, Kusturica koji se do sada pojavljivao na filmu samo u epizodnim ulogama, pokazao je da je jednako dobar ispred kao i iza kamere. „Najbolji mogući izbor”, piše glavni urednik „Figaro magazina” u komentaru naslovljenom „Besprekorni Kusturica”.

Filmski tretman priče je na nivou istorijske važnosti ove afere zahvaljujući, između ostalog, „srpskom Feliniju”, zaključuje ovaj ugledni kritičar, dodajući: „Spasiba, Emir!”

U sličnom tonu piše „Žurnal di dimanš”, konstatujući da je „nemoguće zamisliti ovaj film bez Emira Kusturice”, nedeljnik „Poen” govori o „impresivnom Kusturici”, dok kritičar „Monda” ocenjuje da srpski reditelj, glumac i muzičar svom liku daje „gotovo šekspirovsku dimenziju”.

„Preneo mu je svoje zrno ludila i svoju ležernost koja ga čini tako privlačnim”, izjavio je francuskoj štampi njegov partner u filmu Kane.

Ana Otašević
[objavljeno: 25/09/2009]
FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti