Kinoteka otvara depoe

Obnovljeni depoi Arhiva Jugoslovenske kinoteke na Košutnjaku biće otvoreni 7. juna.

Depoe, u kojima se čuvaju nitratne kopije filmova, na svečanosti će otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić.
Po rečima direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Zelenovića obnovljeno je sve, od samih depoa, polica, protivpožarnih sistema, rasvete, do pristupnog puta koji omogućava lakšu komunikaciju s tim delom Arhiva.

Radovi na zdanju u Uzun Mirkovoj, u kome će biti smeštena direkcija Kinoteke, tri filmske sale s najsavremenijom tehničkom opremom za filmske projekcije, biblioteka sa čitaonicom, fonoteka i videoteka, muzej kinematografije i filmske laboratorije, se nastavljaju. Zgrada je građevinski potpuno završena, priključene su voda, struja, sprovedena je rasveta, a od Evropske investicione banke, preko Ministarstva kulture Srbije, dobili smo 2,2 miliona evra za njeno opremanje,a tender za izbor izvođača radova biće raspisan 18. juna, rekao je Zelenović.

Direktor Kinoteke je dodao da je tokom proteklih godinu dana, u saradnji s mađarskom filmskom laboratorijom iz Budimpešte, restaurisano oko 60 igranih filmova, među kojima su i prvi kolori u režiji Soje Jovanović. Objavio je i da je završena administrativna procedura za kandidovanje Arhiva Jugoslovenske kinoteke za Uneskovu listu svetske kulturne baštine, uz preporuke najznačajnijih svetskih filmskih stručnjaka.

Na Dan Jugoslovenske kinoteke i 61. godinu postojanja, 6. juna biće otvoren i 12. Festival nitratnog filma, koji spada među četiri najznačajnije manifestacije te vrste u svetu, uz festivale arhivskog filma u Pordenoneu, Bolonji i Oslu.

via B92 – Kultura – Vesti – Kinoteka otvara depoe.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti