Festival Palić – “nemoguća” misija

Povodom otvaranja 17. Festivala evropskog filma Palić na konferenciji za novinare 24.juna bilo je reči o nedostatku sredstava, ali ne i entuzijazma da ovakav festival nastavi da “živi“.

Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) , naglasio je da je jedan od osnovnih ciljeva u organizaciji ovogodišnjeg Festivala bio da se, uprkos ekonomskoj krizi, zadrži nivo prošlogodišnjih izdanja.

„Budžet je, u odnosu na prošlu godinu smanjen, ali je program zadržao isti nivo, čak je vraćen Dečji program – selekcija koja je prošle godine bila izostavljena zbog smanjenja budžeta Festivala. Takođe, broj gostiju je ostao na istom nivou kao prošlogodišnji“, kaže Blažo Perović . On je dodao da se nada da će od iduće godine moći da najavi nove sponzore Festivala, koji bi se tako osamostalio od državnog budžeta.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović je govorio o istorijatu Festivala, podsećajući na entuzijazam kao osnovni motiv koji je, 1992. godine, podstakao pokretače međunarodnog filmskog festivala, kakav je Festival evropskog filma Palić, na „nemoguću misiju“.

„Pokazalo se da je nemoguća misija – moguća“, rekao je Zelenović.

I ove godine Festival evropskog filma Palić ukazaće na problem ekološke ugroženosti jezera Palić, a Blažo Perović je napomenuo da su uložena novčana sredstva i da je plan o oporavku jezera stupio u realizaciju.

Sedamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 17. do 23. jula na više lokacija u prirodnom okruženju kraj jezera Palić, kao i u Subotici. Na predstojećem Festivalu biće prikazano preko 60 igranih i oko 15 dokumentarnih filmova iz 30 nacionalnih kinematografija.

Zvaničnu prezentaciju Festivala možete pogledati na adresi www.palicfilmfestival.com .

via B92 – Kultura – Vesti – Festival Palić – “nemoguća” misija.

Javite prijateljima!

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti