Sesarija Evora ponovo u Beogradu

Poznata zelenortska pevačica Sezarija Evora, koja rado nastupa u našoj zemlji, ponovo će održati koncert u Beogradu i to 6. oktobra u Sava centru.

“Bosonoga diva” Sezarija Evora (Cesaria Evora), u Beogradu će promovisati svoj poslednji album “Rogamar”. Novi album nastao je u njenom rodnom mestu Mindelo, gde ova umetnica ima svoj studio što joj ujedno omogućava saradnju sa mladim, lokalnim umetnicima i tekstopiscima.

Sezarija Evora je prve međunarodne nastupe imala je u Portugalu (uglavnom peva na kreolskom portugalskom) odakle je počela da osvaja svet.

Prvi album “La Diva Aux Pieds Nus” objavljuje 1988. Potom slede albumi “Distinto di Belita”, “Mar Azui”, “Miss Perfumado” i drugi.

Novinari je porede sa velikim umetnicama kao sto su Bili Holidej (Billie Holliday), Edit Pjaf (Edith Piaf) i Amalijom Rodrigez (Amalia Rodriguez).

Saradjivala je sa vođom kultne grupe “Talking Heads” Dejvidom Burnom (David Byrne) i mnogim drugim poznatim umetnicima.

2004. godine osvojila je Gremi nagradu za najbolji “world music” album.

Evora je nastupala na mnogim svetskim pozornicama na svim kontinentima. I skoro uvek je bosa u znak podrške sirotinji i beskućnicima iz svoje zemlje.

Voli da nastupa svuda sa svojim bendom koji nikada ne napušta. Interesantna anegdota je da je uprkos primljenom pozivu da nastupa na Madoninim koncertima, Evora to ljubazno odbila jer nije želela da nastupa bez svoje muzičke pratnje.

Koncert Sezarije Evore zakazan je za 6. oktobar u Sava centru.

via B92 – Kultura – Najnovije vesti – Sesarija Evora ponovo u Beogradu.

FavoriteLoadingDodaj u favorite | Moji favoriti